Zimowe eksperymenty w "Biedronkach"
Zima to świetna pora roku na przeprowadzenie doświadczeń związanych ze śniegiem, lodem i zamarzaniem. W związku z tym Biedronki badały właściwości „śniegu” i lodu. Wykonaliśmy eksperymenty, których celem było sprawdzenie: Czy śnieg jest czysty? Jak zachowuje się śnieg pod wpływem ciepła? Co się dzieje z wodą podczas zamarzania? Z jakich składników domowych możemy stworzyć „śnieg”? Dzięki tym zabawom dydaktycznym dzieci wyciągnęły wnioski z przeprowadzonych doświadczeń: Śnieg topi się w dodatniej temperaturze. Po stopnieniu śniegu w pojemniku została brudna woda i było jej mniej niż śniegu. Lód nie ma zapachu, jest przeźroczysty, śliski, twardy, mokry i pływa w wodzie. W naczyniu z ciepłą wodą lód rozpuszcza się szybciej. Zamarzająca woda zwiększa swoją objętość. Śnieg możemy zastąpić proszkiem z pieluszki wymieszany z wodą, mąką ziemniaczaną wymieszaną z pianką do golenia, a zimowe bałwanki można namalować na folii spożywczej z użyciem pianki. Zajęcia okazały się ciekawym doświadczeniem i miłą zabawą.