Jadłospis
14.07.2025r. – PONIEDZIAŁEK
śniadanie:
kasza manna na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką z indyka, ogórkiem świeżym, papryką, szczypiorem, herbatka owocowa; (1,6,7)
II śniadanie:
arbuz;
obiad:
kapuśniak z ziemniakami, ryż na sypko z białym serem na słodko, musem jabłkowym, cynamonem, surówka z marchwi i jabłek, kompot wieloowocowy; (1,5,6,7,8,9,11)
podwieczorek:
grahamka z masłem, sałatą, serem żółtym, pomidorem, rukolą, herbata z miodem, banan. (1,6,7)
15.07.2025r. – WTOREK
śniadanie:
płatki jaglane na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, szynką gotowaną, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, ogórkiem świeżym, rzodkiewką, herbatka miętowa; (1,3,6,7)
II śniadanie:
borówki amerykańskie;
obiad:
zupa pomidorowa z makaronem, kasza orkiszowa, szynka kulka pieczona w sosie cebulowo-ziołowym, bukiet gotowanych warzyw, kompot wiśniowy; (1,5,6,7,8,9,11)
podwieczorek:
chałka z masłem, koktajl jogurtowy z mango „lessi”, jabłko. (1,6,7)
16.07.2025r. – ŚRODA
śniadanie:
płatki jęczmienne na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, wędliną, pastą z ciecierzycy, papryką, ogórkiem świeżym, szczypiorem, herbata owocowa; (1,6,7)
II śniadanie:
winogrona;
obiad:
zupa jarzynowa z kaszą jaglaną, ziemniaki, filet indyka panierowany, sałata ze śmietaną, kompot truskawkowy; (1,5,6,7,8,9,11)
podwieczorek:
bułka z masłem, połówki jajka na twardo z musem jogurtowym i szczypiorem, kakao na mleku, arbuz. (1,6,7)
17.07.2025r.– CZWARTEK
śniadanie:
kasza manna na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, pasztetem drobiowym, tuńczykiem, papryką, ogórkiem kiszonym, szczypiorem, herbatka miętowa; (1,4,6,7)
II śniadanie:
marchewka, kalarepa, seler naciowy;
obiad:
zupa z ciecierzycy z pomidorami, pulpet z mięsa drobiowo-wieprzowego w sosie koperkowym, marchewka duszona z groszkiem, kompot wieloowocowy; (1,5,6,7,8,9,11)
podwieczorek:
kanapeczki jarskie: pieczywo mieszane z masłem, rukolą, rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem świeżym, kiełkami, herbata z miodem, banan. (1,6,7)
18.07.2025r. – PIĄTEK
śniadanie:
kasza jaglana na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, cykorią, szynką drobiową, pastą z awokado ze szczypiorkiem, pomidorem, rzodkiewką, herbatka owocowa; (1,6,7)
II śniadanie:
arbuz;
obiad:
barszcz czerwony z jajkiem, ziemniaki z koperkiem, kotlet rybny panierowany, surówka wielowarzywna, kompot wieloowocowy; (1,4,5,6,7,8,9,11)
podwieczorek:
chałka z masłem, jogurt naturalny z borówkami, jabłko. (1,6,7)
Wyróżniono alergeny zgodnie z listą alergenów stanowiącą załącznik do jadłospisu
Gramatury stanowią załącznik do jadłospisu
Woda niegazowana dostępna na bieżąco w każdej sali
W przypadku braku pełnowartościowego produktu od dostawcy Przedszkole zastrzega sobie prawo do zastąpienia go innym, pełnowartościowym produktem.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Alergeny występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
Gramatury
Śniadanie
Pieczywo 35 – 45 g
masło 6 g
wędlina/ser żółty 20 g
warzywa surowe dodatek do posiłku
20 – 30 g
napój 200 g
ser biały 60 g
jajko ½ szt.
Owoc 50 – 100 g
Obiad
zupa 200 – 250 g
kotlet 70 g – 80 g
klops 80 g
udko z kurczaka 85 g
gulasz 100 g
mięso w sosie 100 g
ryba 70 g
ziemniaki 100 g
ryż, kasza, makaron 50 g
warzywa gotowane z wody 50 – 100 g
surówki 50 – 100g
naleśniki, kluski, pierogi itp. 200 g
napój 200 ml
Podwieczorek
pieczywo 25 g
masło 3 g
wędlina, ser żółty 15 g
pasty, twarożki 30 g
warzywa surowe dodatek do posiłku 20 g
ciasto 50 – 60 g
owoce 70 g – 100 g
sałatka, surówka 80 g
racuchy 100 g
budyń, jogurt 150 g
kasza 150 g
orzechy, pestki, owoce suszone 5 g
napój 200 ml