Jadłospis
06.05.2024r. – Poniedziałek
śniadanie:
płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką z indyka, papryką, pomidorem, szczypiorem, herbata miętowa (1,5,6,7,8)
II śniadanie:
mandarynka, orzechy laskowe (5,6,7,8,11)
obiad:
zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem, naleśniki z białym serem na słodko, musem malinowo – jogurtowym, surówka z marchwi i jabłek, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)
podwieczorek:
bułka wieloziarnista z masłem, parówki z szynki na ciepło z ketchupem, herbata z cytryną, jabłko (1,6,7)
07.05.2024r. – Wtorek
śniadanie:
płatki owsiane ma mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, cykorią, szynką gotowaną, twarożkiem ze szczypiorkiem, pomidorem, papryką, rukolą, herbata brzoskwiniowa (1,6,7)
II śniadanie:
melon, żurawina (5,6,7,8,11)
obiad:
barszcz ukraiński z ziemniakami, natką pietruszki, kasza jęczmienna, schab pieczony w sosie cebulowym, miks sałat z pomidorkami koktajlowymi, pestkami dyni i słonecznika w sosie winegret, kompot wiśniowy (1,7,9)
podwieczorek:
bułka orkiszowa z masłem, połówki jajka na twardo z sosem jogurtowym, szczypiorem, kakao na mleku, banan (1,3,7)
08.05.2024r. – Środa
śniadanie:
płatki ryżowe na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, polędwicą drobiową, serem żółtym, rzodkiewką, ogórkiem świeżym, herbata miętowa (1,6,7)
II śniadanie:
winogrona, rodzynki (5,6,7,8,11)
obiad:
zupa jarzynowa z kaszą jaglaną, ziemniaki, kotlet mielony z mięsa drobiowo-wołowego, kapusta młoda duszona z koperkiem, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)
podwieczorek:
bułka z masłem, twarożkiem z miodem, kawa na mleku, mandarynka (1,7)
09.05.2024r. – Czwartek
śniadanie:
kasza manna na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką z indyka, awokado, ogórkiem świeżym, papryką, szczypiorem, herbatka malinowa (1,6,7)
II śniadanie:
jabłko, żurawina (5,6,7,8,11)
obiad:
zupa z groszkiem zielonym i ziemniakami, natką pietruszki, zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym, pieczarkami, kapustą kiszoną, serem żółtym, ketchupem, surówka wielowarzywna, kompot truskawkowy (1,7,9)
podwieczorek:
kanapeczki jarskie: pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, rukolą, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką, papryką, herbata z cytryną i miodem, kiwi (1,7)
10.05.2024r. – Piątek
śniadanie:
płatki gryczane na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, cykorią, szynką gotowaną, serem białym, papryką, rzodkiewką, szczypiorem, herbatka miętowa (1,6,7)
II śniadanie:
jabłko, kiwi, mandarynka;
obiad:
zupa z soczewicy i pomidorów zabielana śmietaną, ziemniaki z koperkiem, filet rybny z miruny panierowany, surówka z kapusty kiszonej, marchewki, jabłek i cebuli, kompot truskawkowy (1,3,4,7,9)
podwieczorek:
chałka z masłem, koktajl jogurtowy z mango „lessi”, banan (1,7)
* w przypadku braku pełnowartościowego produktu od dostawcy Przedszkole zastrzega sobie prawo do zastąpienia go innym, pełnowartościowym produktem. **Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.