Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

12.05.2025r. – PONIEDZIAŁEK
śniadanie:

płatki orkiszowe na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką z indyka,  papryką, rzodkiewką, rukolą,  herbata owocowa; (1,6,7)

II śniadanie:

melon;

obiad:

kapuśniak z ziemniakami, makaron muszelki z białym serem na słodko, musem malinowo – jogurtowym, surówka z marchwi i jabłek,  kompot wieloowocowy; (1,3,5,6,7,8,9,10)

podwieczorek:

bułka owsiana z masłem, pasztetem, ogórkiem kiszonym, szczypiorem, herbata z cytryną i miodem, jabłko. (1,6,7)

13.05.2025r. – WTOREK
śniadanie:

kasza kukurydziana na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, cykorią, polędwicą drobiową, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, rzodkiewką, ogórkiem świeżym, herbata miętowa; (1,3,6,7)

II śniadanie:

mandarynka;

obiad:

kartoflanka z pomidorami zabielana śmietaną, zapiekanka makaronowa z mięsem mieszanym, kapustą kiszoną, pieczarkami, serem żółtym, ketchupem, surówka wielowarzywna,  kompot wieloowocowy; (1,5,6,7,8,9,10)

podwieczorek:

bułka z masłem, twarożek z miodem, kakao na mleku, gruszka. (1,7)

14.05.2025r. – ŚRODA
śniadanie:

płatki owsiane na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą,  szynką gotowaną, tuńczykiem, ogórkiem kiszonym, papryką, szczypiorem, herbata owocowa; (1,4,6,7)

II śniadanie:

winogrona;

obiad:

zupa grochowa z groszkiem ptysiowym, kopytka, schab duszony w sosie cebulowo-  ziołowym, surówka z kapusty czerwonej parzonej, jabłek i cebuli,   kompot wiśniowy; (1,5,6,7,8,9,10)

podwieczorek:

chałka z masłem, koktajl bananowo - truskawkowy z kefirem,  jabłko. (1,5,6,7,8,11)

15.05.2025r. – CZWARTEK (WYCIECZKA)
śniadanie:

pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą,  szynką gotowaną, serem żółtym, pomidorem, papryką, szczypiorem, herbata owocowa; (1,6,7)

II śniadanie:

banan;

obiad:

zupa pomidorowa z makaronem, pieczywo mieszane, kiełbaska z grilla z ketchupem i musztardą, herbata z cytryną;

podwieczorek:

chałka z masłem, jogurt naturalny z rodzynkami, jabłko. (1,5,6,7,8,11)

16.05.2025r. – PIĄTEK
śniadanie:

kasza manna na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, szynką z indyka, serem białym, papryką, pomidorem, kiełkami, herbata miętowa; (1,6,7)

II śniadanie:

jabłko;

obiad:

krem z dyni z pestkami dyni, ziemniaki z koperkiem, ryba miruna panierowana, surówka z kapusty kiszonej, marchewki, cebuli, jabłek, kompot truskawkowy; (1,4,5,6,7,8,9,10)

podwieczorek:

kanapeczki jarskie: pieczywo mieszane z masłem, sałatą, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką, ogórkiem świeżym, roszponką, herbata z miodem,  kiwi. (1,6,7)

Wyróżniono alergeny zgodnie z listą alergenów stanowiącą załącznik do jadłospisu

Wyróżniono alergeny zgodnie z listą alergenów stanowiącą załącznik do jadłospisu
Gramatury stanowią załącznik do jadłospisu
Woda niegazowana dostępna na bieżąco w każdej sali
W przypadku braku pełnowartościowego produktu od dostawcy Przedszkole zastrzega sobie prawo do zastąpienia go innym, pełnowartościowym produktem.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Alergeny występujące w posiłkach:
  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki
Gramatury
Śniadanie

Pieczywo 35 – 45 g
masło 6 g
wędlina/ser żółty 20 g
warzywa surowe dodatek do posiłku
20 – 30 g
napój 200 g
ser biały 60 g
jajko ½ szt.
Owoc 50 – 100 g

Obiad

zupa 200 – 250 g
kotlet 70 g – 80 g
klops 80 g
udko z kurczaka 85 g
gulasz 100 g
mięso w sosie 100 g
ryba 70 g
ziemniaki 100 g
ryż, kasza, makaron 50 g
warzywa gotowane z wody 50 – 100 g
surówki 50 – 100g
naleśniki, kluski, pierogi itp. 200 g
napój 200 ml

Podwieczorek

pieczywo 25 g
masło 3 g
wędlina, ser żółty 15 g
pasty, twarożki 30 g
warzywa surowe dodatek do posiłku 20 g
ciasto 50 – 60 g
owoce 70 g – 100 g
sałatka, surówka 80 g
racuchy 100 g
budyń, jogurt 150 g
kasza 150 g
orzechy, pestki, owoce suszone 5 g
napój 200 ml