Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

12.11.2024r. – WTOREK

śniadanie:
kasza manna na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką gotowaną, pomidorem, papryką, herbata miętowa (1,6,7)
II śniadanie:
gruszka, orzechy laskowe (5,6,7,8,11)
obiad:
kartoflanka z pomidorami, makaron muszelki z białym serem na słodko, musem jogurtowo-malinowym, surówka z marchwi i jabłek, kompot wieloowocowy (1,7,9)
podwieczorek:
bułka z masłem, pasztetem, ogórkiem kiszonym, herbata z miodem, banan (1,3,7)

13.11.2024r. – ŚRODA

śniadanie:
płatki orkiszowe na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, schabem pieczonym, jajkiem, ogórkiem świeżym, rzodkiewką, szczypiorem, herbata owocowa (1,3,6,7)
II śniadanie:
winogrona, żurawina (5,6,7,8,11)
obiad:
zupa jarzynowa z zacierkami, ziemniaki z koperkiem, filet indyka panierowany, surówka z buraczków ćwikłowych, jabłek i cebuli, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)
podwieczorek:
jabłka i wiśnie zapiekane z cynamonem i kruszonką orkiszową, herbata z cytryną, mandarynka (1,7)

14.11.2024r. – CZWARTEK

śniadanie:
płatki ryżowe na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, cykorią, szynką gotowaną, twarożkiem z rzodkiewką, pomidorem, ogórkiem świeżym, szczypiorem, herbata malinowa (1,6,7)
II śniadanie:
jabłko, daktyle (5,6,7,8,11)
obiad:
zupa grochowa z groszkiem ptysiowymi i koperkiem, kasza bulgur, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, surówka wielowarzywna, brukselka z masłem i bułką tartą, kompot wiśniowy (1,5,6,7,8,9,11)
podwieczorek:
chałka z masłem, koktajl bananowo - borówkowy z kefirem, kiwi (1,7)

15.11.2024r. – PIĄTEK

śniadanie:
kasza kukurydziana na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką z indyka, serem żółtym, papryką, pomidorem, roszponką, herbata miętowa (1,6,7)
II śniadanie:
miks owoców;
obiad:
barszcz czerwony z jajkiem zabielany śmietaną, ziemniaki z koperkiem, ryba miruna po grecku, kalarepa do gryzienia, kompot truskawkowy (1,3,4,7,9)
podwieczorek:
chałka z masłem, sałatka wieloowocowa z granatem, jabłko (1,7)

18.11.2024r. – PONIEDZIAŁEK

śniadanie:
płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką gotowaną, pomidorem, ogórkiem świeżym, szczypiorem, herbata malinowa (1,5,6,7,8)
II śniadanie:
jabłko, śliwki suszone (5,6,7,8,11)
obiad:
zupa ogórkowa z ryżem, ziemniaki z koperkiem, jajko na twardo w sosie chrzanowo - musztardowym, surówka z kapusty czerwonej parzonej, jabłek i cebuli kompot wieloowocowy (1,3,5,6,7,8,9,10,11)
podwieczorek:
bułka z masłem, kornetki na ciepło z ketchupem, herbata z cytryną, banan (1,5,6,7,8)

19.11.2024r. – WTOREK

śniadanie:
płatki gryczane na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką pieczoną z indyka, serem białym, rzodkiewką, papryką, szczypiorem, herbata miętowa (1,6,7)
II śniadanie:
melon, daktyle (5,6,7,8,11)
obiad:
barszcz biały z ziemniakami, kasza orkiszowa, szynka duszona w sosie ziołowo – sojowym, surówka z pomidorów i ogórków kiszonych z cebulką, fasolka szparagowa z masłem, kompot wiśniowy (1,3,5,6,7,8,9,10)
podwieczorek:
chałka z masłem, kisiel owocowy własnej produkcji z bakaliami, kiwi (1,5,6,7,8,11)

20.11.2024r. – ŚRODA

śniadanie:
płatki jęczmienne na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, cykorią, schabem pieczonym, serem żółtym, papryką, rzodkiewką, rukolą, herbata z cytryną (1,6,7)
II śniadanie:
koktajl truskawkowo-jogurtowy, ciasteczko zbożowe (1,5,6,7,8,11)
obiad:
zupa pomidorowa z makaronem zabielana śmietaną, ziemniaki, kotlet mielony z mięsa drobiowo-wołowego, mizeria z jogurtem greckim, marchewka mini z masłem i koperkiem, kompot wieloowocowy (1,3,5,6,7,8,9,10)
podwieczorek:
kanapeczki jarskie: pieczywo mieszane z masłem, sałatą, ogórkiem świeżym, pomidorkami koktajlowymi, papryką, kawa na mleku, jabłko (1,7)

21.11.2024r. – CZWARTEK

śniadanie:
kasza manna na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, cykorią, polędwicą drobiową, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, pomidorem, papryką, rukolą, herbata cytrynowa (1,3,6,7)
II śniadanie:
winogrona, żurawina (5,6,7,8,11)
obiad:
zupa kalafiorowa z ziemniakami, ryż jaśminowy, kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym, surówka colesław, kompot truskawkowy (1,3,5,6,7,8,9,10)
podwieczorek:
chałka z masłem, jogurt naturalny z brzoskwiniami i rodzynkami, mandarynka
(1,5,6,7,8,11)

22.11.2024r. – PIĄTEK

śniadanie:
płatki jaglane na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką gotowaną, pastą z ciecierzycy i pomidorów suszonych, papryką, rzodkiewką, szczypiorem, herbata miętowa (1,6,7,8)
II śniadanie:
banan, orzechy włoskie (5,6,7,8,11)
obiad:
zupa jarzynowa z kaszą bulgur, ziemniaki z koperkiem, ryba miruna panierowana, surówka z kapusty kiszonej, jabłek, marchewki i cebuli, kompot wiśniowy (1,3,4,5,6,7,8,9,10)
podwieczorek:
ciasto „zebra” własnego wypieku, herbata z cytryną, gruszka (1,3,5,6,7,8,11)

 

 

Wyróżniono alergeny zgodnie z listą alergenów stanowiącą załącznik do jadłospisu

Gramatury stanowią załącznik do jadłospisu

W przypadku braku pełnowartościowego produktu od dostawcy Przedszkole zastrzega sobie prawo do zastąpienia go innym, pełnowartościowym produktem.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Gramatury
Śniadanie
Pieczywo 35 – 45 g
masło 6 g
wędlina/ser żółty 20 g
warzywa surowe dodatek do posiłku
20 – 30 g
napój 200 g
ser biały 60 g
jajko ½ szt.
Owoc 50 – 100 g
Obiad
zupa 200 – 250 g
kotlet 70 g – 80 g
klops 80 g
udko z kurczaka 85 g
gulasz 100 g
mięso w sosie 100 g
ryba 70 g
ziemniaki 100 g
ryż, kasza, makaron 50 g
warzywa gotowane z wody 50 – 100 g
surówki 50 – 100g
naleśniki, kluski, pierogi itp. 200 g
napój 200 ml
Podwieczorek
pieczywo 25 g
masło 3 g
wędlina, ser żółty 15 g
pasty, twarożki 30 g
warzywa surowe dodatek do posiłku 20 g
ciasto 50 – 60 g
owoce 70 g – 100 g
sałatka, surówka 80 g
racuchy 100 g
budyń, jogurt 150 g
kasza 150 g
orzechy, pestki, owoce suszone 5 g
napój 200 ml