Jadłospis
12.05.2025r. – PONIEDZIAŁEK
śniadanie:
płatki orkiszowe na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką z indyka, papryką, rzodkiewką, rukolą, herbata owocowa; (1,6,7)
II śniadanie:
melon;
obiad:
kapuśniak z ziemniakami, makaron muszelki z białym serem na słodko, musem malinowo – jogurtowym, surówka z marchwi i jabłek, kompot wieloowocowy; (1,3,5,6,7,8,9,10)
podwieczorek:
bułka owsiana z masłem, pasztetem, ogórkiem kiszonym, szczypiorem, herbata z cytryną i miodem, jabłko. (1,6,7)
13.05.2025r. – WTOREK
śniadanie:
kasza kukurydziana na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, cykorią, polędwicą drobiową, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, rzodkiewką, ogórkiem świeżym, herbata miętowa; (1,3,6,7)
II śniadanie:
mandarynka;
obiad:
kartoflanka z pomidorami zabielana śmietaną, zapiekanka makaronowa z mięsem mieszanym, kapustą kiszoną, pieczarkami, serem żółtym, ketchupem, surówka wielowarzywna, kompot wieloowocowy; (1,5,6,7,8,9,10)
podwieczorek:
bułka z masłem, twarożek z miodem, kakao na mleku, gruszka. (1,7)
14.05.2025r. – ŚRODA
śniadanie:
płatki owsiane na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką gotowaną, tuńczykiem, ogórkiem kiszonym, papryką, szczypiorem, herbata owocowa; (1,4,6,7)
II śniadanie:
winogrona;
obiad:
zupa grochowa z groszkiem ptysiowym, kopytka, schab duszony w sosie cebulowo- ziołowym, surówka z kapusty czerwonej parzonej, jabłek i cebuli, kompot wiśniowy; (1,5,6,7,8,9,10)
podwieczorek:
chałka z masłem, koktajl bananowo - truskawkowy z kefirem, jabłko. (1,5,6,7,8,11)
15.05.2025r. – CZWARTEK (WYCIECZKA)
śniadanie:
pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką gotowaną, serem żółtym, pomidorem, papryką, szczypiorem, herbata owocowa; (1,6,7)
II śniadanie:
banan;
obiad:
zupa pomidorowa z makaronem, pieczywo mieszane, kiełbaska z grilla z ketchupem i musztardą, herbata z cytryną;
podwieczorek:
chałka z masłem, jogurt naturalny z rodzynkami, jabłko. (1,5,6,7,8,11)
16.05.2025r. – PIĄTEK
śniadanie:
kasza manna na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, szynką z indyka, serem białym, papryką, pomidorem, kiełkami, herbata miętowa; (1,6,7)
II śniadanie:
jabłko;
obiad:
krem z dyni z pestkami dyni, ziemniaki z koperkiem, ryba miruna panierowana, surówka z kapusty kiszonej, marchewki, cebuli, jabłek, kompot truskawkowy; (1,4,5,6,7,8,9,10)
podwieczorek:
kanapeczki jarskie: pieczywo mieszane z masłem, sałatą, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką, ogórkiem świeżym, roszponką, herbata z miodem, kiwi. (1,6,7)
Wyróżniono alergeny zgodnie z listą alergenów stanowiącą załącznik do jadłospisu
Wyróżniono alergeny zgodnie z listą alergenów stanowiącą załącznik do jadłospisu
Gramatury stanowią załącznik do jadłospisu
Woda niegazowana dostępna na bieżąco w każdej sali
W przypadku braku pełnowartościowego produktu od dostawcy Przedszkole zastrzega sobie prawo do zastąpienia go innym, pełnowartościowym produktem.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Alergeny występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
Gramatury
Śniadanie
Pieczywo 35 – 45 g
masło 6 g
wędlina/ser żółty 20 g
warzywa surowe dodatek do posiłku
20 – 30 g
napój 200 g
ser biały 60 g
jajko ½ szt.
Owoc 50 – 100 g
Obiad
zupa 200 – 250 g
kotlet 70 g – 80 g
klops 80 g
udko z kurczaka 85 g
gulasz 100 g
mięso w sosie 100 g
ryba 70 g
ziemniaki 100 g
ryż, kasza, makaron 50 g
warzywa gotowane z wody 50 – 100 g
surówki 50 – 100g
naleśniki, kluski, pierogi itp. 200 g
napój 200 ml
Podwieczorek
pieczywo 25 g
masło 3 g
wędlina, ser żółty 15 g
pasty, twarożki 30 g
warzywa surowe dodatek do posiłku 20 g
ciasto 50 – 60 g
owoce 70 g – 100 g
sałatka, surówka 80 g
racuchy 100 g
budyń, jogurt 150 g
kasza 150 g
orzechy, pestki, owoce suszone 5 g
napój 200 ml