Jadłospis
31.03.2025r. – PONIEDZIAŁEK
śniadanie:
kasza kukurydziana ma mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, cykorią, szynką gotowaną, pomidorem, papryką, rukolą, herbata malinowa (1,6,7)
II śniadanie:
mandarynka;
obiad:
zupa jarzynowa z ziemniakami, ryż z białym serem na słodko, musem jabłkowym, cynamonem, surówka z marchwi i jabłek, kompot wiśniowy (1,7,9)
podwieczorek:
bułka orkiszowa z masłem, pasztetem, ogórkiem kiszonym, herbata z miodem, jabłko (1,3,7)
01.04.2025r. – WTOREK
śniadanie:
płatki gryczane na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, polędwicą drobiową, serem żółtym, rzodkiewką, pomidorem, szczypiorem, herbata miętowa (1,6,7)
II śniadanie:
gruszka, rodzynki (5,6,7,8,11)
obiad:
barszcz biały z jajkiem, ziemniaki, kotlet mielony z mięsa drobiowo-wieprzowego, surówka z buraczków ćwikłowych, jabłek i cebuli, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)
podwieczorek:
bułka z masłem, twarożek z miodem, kawa na mleku, mandarynka (1,7)
02.04.2025r. – ŚRODA
śniadanie:
kasza manna na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką z indyka, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, ogórkiem świeżym, papryką, rukolą, herbatka owocowa (1,6,7)
II śniadanie:
jabłko, żurawina (5,6,7,8,11)
obiad:
zupa kalafiorowa ziemniakami, kasza pęczak, schab duszony w sosie cebulowym, fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą, kompot truskawkowy (1,7,9)
podwieczorek:
chałka z masłem, budyń czekoladowy własnej produkcji z bitą śmietaną, kiwi (1,7)
03.04.2025r. – CZWARTEK
śniadanie:
płatki jęczmienne na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, schabem pieczonym, serem białym, pomidorem, rzodkiewką, szczypiorem, herbatka miętowa (1,6,7)
II śniadanie:
melon;
obiad:
rosół z makaronem, ziemniaki z koperkiem, mięso mielone z jarzynami, surówka z kapusty pekińskiej, ogórków świeżych, szczypioru w sosie jogurtowym, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)
podwieczorek:
bułka z masłem, sałatka jarzynowa z kukurydzą, herbata z cytryną, banan (1,7)
04.04.2025r. – PIĄTEK
śniadanie:
płatki jaglane na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, cykorią, szynką z indyka, pastą z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, ogórkiem świeżym, papryką, szczypiorem, herbatka owocowa (1,6,7)
II śniadanie:
miks owoców;
obiad:
kartoflanka z pomidorami, makaron kokardki, łosoś zapiekany z brokułami i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowym, surówka z kapusty kiszonej, marchewki, jabłek i cebuli, kompot wiśniowy (1,3,4,7,9)
podwieczorek:
chałka z masłem, jogurt naturalny z ananasem i rodzynkami, jabłko(1,7)
Wyróżniono alergeny zgodnie z listą alergenów stanowiącą załącznik do jadłospisu
Wyróżniono alergeny zgodnie z listą alergenów stanowiącą załącznik do jadłospisu
Gramatury stanowią załącznik do jadłospisu
Woda niegazowana dostępna na bieżąco w każdej sali
W przypadku braku pełnowartościowego produktu od dostawcy Przedszkole zastrzega sobie prawo do zastąpienia go innym, pełnowartościowym produktem.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Alergeny występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
Gramatury
Śniadanie
Pieczywo 35 – 45 g
masło 6 g
wędlina/ser żółty 20 g
warzywa surowe dodatek do posiłku
20 – 30 g
napój 200 g
ser biały 60 g
jajko ½ szt.
Owoc 50 – 100 g
Obiad
zupa 200 – 250 g
kotlet 70 g – 80 g
klops 80 g
udko z kurczaka 85 g
gulasz 100 g
mięso w sosie 100 g
ryba 70 g
ziemniaki 100 g
ryż, kasza, makaron 50 g
warzywa gotowane z wody 50 – 100 g
surówki 50 – 100g
naleśniki, kluski, pierogi itp. 200 g
napój 200 ml
Podwieczorek
pieczywo 25 g
masło 3 g
wędlina, ser żółty 15 g
pasty, twarożki 30 g
warzywa surowe dodatek do posiłku 20 g
ciasto 50 – 60 g
owoce 70 g – 100 g
sałatka, surówka 80 g
racuchy 100 g
budyń, jogurt 150 g
kasza 150 g
orzechy, pestki, owoce suszone 5 g
napój 200 ml