Jadłospis
29.09.2025r. – PONIEDZIAŁEK
śniadanie:
płatki owsiane na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką z indyka, papryką, rzodkiewką, szczypiorem, herbata malinowa (1,6,7)
II śniadanie:
gruszka;
obiad:
zupa ogórkowa z ziemniakami zabielana śmietaną, ryż z białym serem, musem jabłkowym i cynamonem, surówka z marchwi i jabłek, śliwki suszone, kompot wieloowocowy (1,5,7,8,9,10)
podwieczorek:
tosty zapiekane z masłem ziołowym, szynką, pieczarkami, serem żółtym, pomidorkami koktajlowymi, ketchupem, rukolą, herbata z cytryną i miodem, jabłko (1,6,7)
30.09.2025r. – WTOREK
śniadanie:
płatki jaglane na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, cykorią, polędwicą drobiową, jajkiem, papryką, pomidorem, rukolą, herbata miętowa (1,3,6,7)
II śniadanie:
melon, daktyle (5,8,11)
obiad:
zupa pieczarkowa z makaronem, natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy panierowany, surówka z buraczków ćwikłowych, jabłek i cebuli, fasolka szparagowa z masłem, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)
podwieczorek:
bułka z masłem, twarożek z owocami, kawa na mleku, nektarynka (1,7)
01.10.2025r. – ŚRODA
śniadanie:
płatki jęczmienne na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką gotowaną, serem żółtym, ogórkiem świeżym, rzodkiewką, szczypiorem, herbata brzoskwiniowa (1,7)
II śniadanie:
maliny, orzechy nerkowca (5,6,7,8,11)
obiad:
zupa grochowa z ziemniakami, koperkiem, kasza jęczmienna, filet indyka zapiekany z żurawiną i pomidorkami koktajlowymi, surówka wielowarzywna, brokuły gotowane z masłem, kompot truskawkowy (1,7,9)
podwieczorek:
racuchy drożdżowe własnej produkcji z jabłkiem i syropem klonowym, herbata z cytryną, banan (1,7)
02.10.2025r. – CZWARTEK
śniadanie:
kasza manna na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką pieczoną z indyka, pastą jajeczną ze szczypiorem, pomidorem, ogórkiem świeżym, herbata ziołowa (1,3,7)
II śniadanie:
marchewka, kalarepa, biała rzodkiew, seler naciowy (9)
obiad:
barszcz ukraiński, makaron z warzywami, filetem kurczaka, serem mozzarella, suszonymi pomidorami, rukolą, surówka colesław, kompot wiśniowy (1,7,9)
podwieczorek:
chałka z masłem, koktajl z mango „lessi”, gruszka (1,7)
03.10.2025r. – PIĄTEK
śniadanie:
kasza kukurydziana na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i razowe z masłem, sałatą, szynką gotowaną, pastą z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, papryką, ogórkiem świeżym, rukolą, herbatka ziołowa (1,7)
II śniadanie:
banan, morele suszone (1,5,6,7,8,11)
obiad:
zupa tajska z makaronem ryżowym i mleczkiem kokosowym, ziemniaki z koperkiem, kuleczki rybne w sosie pomidorowym, surówka z kapusty kiszonej, jabłek, marchewki, cebuli, kalafior z masłem, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)
podwieczorek:
chałka z masłem, jogurt naturalny z borówkami, jabłko (1,5,6,7,8,11)
Wyróżniono alergeny zgodnie z listą alergenów stanowiącą załącznik do jadłospisu
Gramatury stanowią załącznik do jadłospisu
Woda niegazowana dostępna na bieżąco w każdej sali
W przypadku braku pełnowartościowego produktu od dostawcy Przedszkole zastrzega sobie prawo do zastąpienia go innym, pełnowartościowym produktem.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Alergeny występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
Gramatury
Śniadanie
Pieczywo 35 – 45 g
masło 6 g
wędlina/ser żółty 20 g
warzywa surowe dodatek do posiłku
20 – 30 g
napój 200 g
ser biały 60 g
jajko ½ szt.
Owoc 50 – 100 g
Obiad
zupa 200 – 250 g
kotlet 70 g – 80 g
klops 80 g
udko z kurczaka 85 g
gulasz 100 g
mięso w sosie 100 g
ryba 70 g
ziemniaki 100 g
ryż, kasza, makaron 50 g
warzywa gotowane z wody 50 – 100 g
surówki 50 – 100g
naleśniki, kluski, pierogi itp. 200 g
napój 200 ml
Podwieczorek
pieczywo 25 g
masło 3 g
wędlina, ser żółty 15 g
pasty, twarożki 30 g
warzywa surowe dodatek do posiłku 20 g
ciasto 50 – 60 g
owoce 70 g – 100 g
sałatka, surówka 80 g
racuchy 100 g
budyń, jogurt 150 g
kasza 150 g
orzechy, pestki, owoce suszone 5 g
napój 200 ml